Ce inseamna voluntariatul?

Ce este voluntariatul?

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.” (definitia din Legea Voluntariatului 2006)

 

Care este cadrul legal care reglementeaza voluntariatul?

strong>Legea voluntariatului (18 februarie 2014)
 

Ce este un voluntar?

Voluntarul este persoana fizica ce a dobândit capacitate de munca în conditiile legislatiei în domeniul muncii, indiferent de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, apartenenta sociala, culoare, rasa, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situațte sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala care desfașoara din proprie vointa activitati de voluntariat.

 
Pot fi voluntar?

DA! Orice persoana cu varsta de peste 16 ani (15 cu acordul parintilor) poate sa devina voluntar si sa aduca astfel o contributie, cat de mica, lumii care ne înconjoara. Important este sa iti doresti acest lucru!

 
Ce avantaje îmi ofera voluntariatul?

Daca esti tanar: iti poti construi un CV atractiv, in care perioada de voluntariat poate fi trecuta ca si experienta. Mereu intâmpini oferte de joburi care cer minim un an de experienta, nu neaparat în domeniu cat în campul muncii. Deci voluntariatul conteaza! In al doilea rand, testezi o posibila cariera, iti faci contacte care iti pot fi folositoare in viitor. Ajuti la crearea unei comunitati mai bune in care sa iit placa sa traiesti inca zeci de ani. Si nu in ultimul rând iți faci noi prieteni! Daca esti somer: stand acasa cu siguranta nu iti vei gasi locul de munca ideal! Daca te implici în activitati de voluntariat ai sansa de a acumula noi experiente. Totodata iti creezi noi contacte care te pot duce la obtinerea unui post asa cum ti-l doresti. Ai astfel ocazia de a nu “iți iesi din mana” in ceea ce priveste munca, te ajuta sa nu te plafonezi stand in casa.

Daca esti angajat: implicandu-te intr-o activitate de voluntariat poti rupe rutina activitatii zilnice si a monotoniei vietii cotidiene.

Daca sunteti o familie: puteti petrece mai mult timp împreuna, iar participarea la actiuni de voluntariat uneste oamenii. Putețt da un exemplu pozitiv copiilor, aducand un mare plus educatiei lor. Va puteti exprima recunostinta ca soarta v-a adus la un loc.
 

Motive sa devii voluntar:
 • pentru a castiga experienta în vederea obtinerii unui job mai bun;
 • pentru a nu pierde vremea acasa;
 • pentru a-ti face noi prieteni si cunostinte;
 • pentru a invata lucruri noi si a-ti forma deprinderi utile;
 • pentru a da inapoi o parte din ceea ce ai primit de la altii;
 • pentru a-ti face contacte utile;
 • pentru a te simti util;
 • pentru a te distra;
 • pentru a face tranzitia spre o noua viata;
 • pentru a-i ajuta pe cei mai putin norocosi;
 • pentru a aduce un aport comunitatii în care traiesti;
 • pentru a-t asuma o responsabilitate;
 • pentru a face parte dintr-o echipa;
 • pentru a cunoaste si/sau a intelege mai bine problemele comunitatii în care traiesti.

 

Ce pot face ca voluntar? 

Ca voluntar, poti ajuta organizatia in toate actiunile sociale sau culturale. Orice sprijin, cat de minor, aduce un aport major in atingerea obiectivelor organizatiei.

Astfel, poti participa la:

– consiliere si informare a publicului tinta în diferitele actiuni sociale
– pregatirea si distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizatiei (copii, batrani, familii cu venituri mici sau foarte numeroase, persoane cu dizabilitati)
– organizarea de evenimente (vizite oficiale, licitatii, conferinte)
– campanii de promovare a sanatatii (culegerea de informatii despre situatii deosebite din mediul sanitar, sesizarea cazurilor speciale si rezolvarea lor)
– campanii de popularizare (aducerea in vizorul persoanelor, institutiilor si companiilor competente a obiectivelor, proiectelor si campaniilor organizatiei pentru a obtine sprijinul acestora în realizarea lor)
– proiecte ale organizatiei, proiecte comunitare, proiecte de colaborare, proiecte europene etc.

 

Ce drepturi am ca voluntar? 
span style="font-size: medium; text-decoration: underline;">Ca voluntar beneficiezi de dreptul:

~ de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale si nu ca mana de lucru gratuita;
~ de a-ti fi luate in calcul preferintele personale, temperamentul, experienta de viata, studiile si experienta profesionala in acordarea sarcinii;
~ de a fi informat asupra aspectelor pe care le implica activitatea pentru care iti este solicitat sprijinul;
~ la supervizare – orientare din partea unei persoane cu experienta, bine informata, cu rabdare, atenta si care dispune de timp pentru a raspunde nevoilor tale ca voluntar;<
~ la un loc unde sa iti desfasori activitatea;
~ de a fi promovat si a-ti fi acordata din ce in ce mai multa responsabilitate, în conformitate cu rezultatele avute;
~ de a fi ascultat si de a juca un rol in planificarea activitatilor, de a te simți liber sa faci sugestii și de a-ti fi respectate opiniile;
~ la recunoasterea si exprimarea aprecierii pe care o meriti.

 

Ce responsabilitati am ca voluntar?

Ca voluntar trebuie sa:

~ Fii convins – cerceteaza-ti sentimentele si fii sigur ca vrei sa ajuti alti oameni!
~ Fii sigur – nu iti oferi serviciile pana nu esti convins de valoarea a ceea ce poti face!
~ Fii loial – ofer-ti sugestiile, dar respecta regulile; nu critica ceea ce nu intelegi!
~ Fii dispus sa inveti – instruirea este esentiala pentru a-țt putea desfasura activitatea in bune conditii!
~ Fii de incredere – Fa ceea ce te-ai angajat sa faci si nu promite lucruri daca nu esti sigur ca le si poti infaptui!
~ Fii un membru al echipei – integreaza-te si sprijina-i pe ceilalti!
~ Spui ce gândesti – intreaba ceea ce nu intelegi; nu-ti pastra pentru tine semnele de intrebare si frustrarile pentru ca astfel nu te ajuti nici pe tine, nici pe ceilalti!
~ Inveti tot ce poti – Documenteaza-te asupra cazurilor si cauzelor pentru care lupta organizatia!
~ Accepti supervizarea – Poti fi mult mai de ajutor daca respecti sfaturile si indrumarile care ti se ofera, precum si daca privesti verificarea indeplinirii sarcinilor tale ca un ajutor si nu ca un afront sau o dovada de neincredere.